Τα βασικά της θεωρίας χρωμάτων

Δημιουργήστε τέλειους συνδυασμούς χρωμάτων με τον απλό οδηγό μας στα βασικά της θεωρίας χρωμάτων.

Μάθετε τον χρωματικό κύκλο

Ο χρωματικός κύκλος είναι ένας χρήσιμος τρόπος για να οργανώσετε τα βασικά χρώματα και μπορεί να σας βοηθήσει να βρείτε διακοσμητικούς συνδυασμούς για οποιοδήποτε χώρο ή έργο.

Υπάρχουν τρεις κύριες κατηγορίες χρωμάτων:

Τα βασικά χρώματα αποτελούνται από το κόκκινο, το κίτρινο και το μπλε. Αυτά είναι τα τρία βασικά συστατικά από τα οποία δημιουργούνται όλα τα άλλα χρώματα.

Τα δευτερεύοντα χρώματα αποτελούνται από το πορτοκαλί, το πράσινο και το βιολετί. Κάθε ένα από αυτά τα χρώματα δημιουργείται συνδυάζοντας δύο από τα βασικά χρώματα. Έτσι, το κόκκινο και το κίτρινο δημιουργούν το πορτοκαλί, το μπλε και το κόκκινο δημιουργούν το βιολετί, ενώ το μπλε και το κίτρινο δημιουργούν το πράσινο.

Τα τριτογενή χρώματα δημιουργούνται αναμιγνύοντας ένα βασικό χρώμα με ένα δευτερεύον χρώμα, ή αναμιγνύοντας δύο δευτερεύοντα χρώματα μαζί. Τέτοια παραδείγματα είναι το κιτρινοπράσινο (κίτρινο και πράσινο) και το πορφυρό (μωβ και κόκκινο).

Δημιούργησε τον δικό σου συνδυασμό χρωμάτων

Μόλις τακτοποιήσετε αυτά τα βασικά χρώματα επάνω στον κύκλο, υπάρχουν τρία κύρια είδη διακοσμητικών συνδυασμών που μπορείτε να δημιουργήσετε, χρησιμοποιώντας τρεις ασφαλείς συνδυασμούς με σίγουρη επιτυχία:

Οι μονοχρωματικοί συνδυασμοί ή συνδυασμοί τονικότητας χρησιμοποιούν τόνους του ίδιου χρώματος σε ποικίλες αποχρώσεις. Αυτός ο συνδυασμός λειτουργεί υπέροχα σε δωμάτια όπου θέλετε να δημιουργήσετε ένα ήρεμο και γαλήνιο σκηνικό. Δοκιμάστε να βάψετε το ταβάνι σας ένα πολύ απαλό μπλε, τους τοίχους ένα πιο σκούρο μπλε και τα ξύλινα σημεία ένα πλούσιο, μπλε μαρέν.

Οι αρμονικοί ή αναλογικοί συνδυασμοί περιλαμβάνουν χρώματα που βρίσκονται το ένα δίπλα στο άλλο στο χρωματικό κύκλο. Αυτά ταιριάζουν μαζί σε ένα συνδυασμό. Αναμείξτε μπλε με μωβ, ή πορτοκαλιά με κόκκινα.

Οι συμπληρωματικοί ή αντιθετικοί χρωματικοί συνδυασμοί χρησιμοποιούν αποχρώσεις που βρίσκονται η μία απέναντι από την άλλη στο χρωματικό κύκλο. Αυτές πάντα ταιριάζουν μαζί, παρόλο που είναι αντίθετες. Αυτός ο συνδυασμός δίνει μια ενθουσιώδη αλληλεπίδραση χρωμάτων και, ανάλογα με τη δύναμη των χρωμάτων που θα επιλέξετε, η εμφάνιση που θα δημιουργήσετε μπορεί να κυμαίνεται από παιχνιδιάρικη έως δυναμική. Για παράδειγμα, το μπλε φαίνεται άψογο με το πορτοκαλί και το κίτρινο ταιριάζει υπέροχα με το μωβ.

Μόλις κατανοήσετε το χρωματικό κύκλο και μάθετε αυτούς τους βασικούς κανόνες, μπορείτε να πειραματιστείτε με μία μεγάλη ποικιλία χρωματικών συνδυασμών και να βρείτε υπέροχους χρωματικούς συνδυασμούς με αυτοπεποίθηση.

πηγή vivechrom.gr